Belépés

Szavazás

Önnek melyik a kedvenc borra?
 

Képeink

kossuth11.jpg

 

A BOR GYÓGYÍTÓ EREJE

A népgyógyászat évszázados megállapításait egyre inkább igazolja napjainkban a hivatalos gyógyászat is. A borban számos olyan vegyületcsoport található, amely élettanilag pozitív hatású. Az ún. polifenol típusú vegyületek a szív- és érrendszeri megbetegedések hatásos ellenszerei. A nitrogéntartalmú vegyületcsaládba tartozó biogén aminok közül például a szerotonin a feszültség- és stresszoldó, valamint depresszióellenes hatásáról közismert. Mindezek a vegyületek a borban megtalálhatók. A technológiából eredően a vörösborokban nagyobb koncentrációban, mint a fehérben.

A bor jótékony hatására szinte már megjelenésének idejében felfigyeltek. Már a babiloni Nippur-táblán (Kr. e. 2200 körül) borral kevert kenőcsöt ajánlottak különböző bőrbajok ellen.Az egyiptomi Ebers-papirusztekercsek írásai (Kr. e. 1500 körül) is számos betegségre javasolták. Galenus (Kr. u. 131–201) megfigyelte, hogy a borral kezelt sebek nem fertőződnek. Ezért több növényt borral kevert össze gyógyítás céljából, ezek a mai növényi tinktúrák ősei. Így lett a gyógynövények egyik legszélesebb alkalmazási formája régen is és ma is a borban – alkoholban – áztatott, majd szűrt kivonat, a tinktúra.

 

Mátyás király XV. század végi latin nyelvű illusztrált receptkönyvében is számos borral készült gyógyszert sorolnak fel. Ebben szintén olvasható néhány olyan gyógyító kúra, melyben gyógyfüvekkel keverten kell meginni a bort. Már akkor, abban említést tesznek a tokaji borról.

Nadányi János (1641–1707) református lelkész és tanár Kerti dolgoknak leírása (Kolozsvár 1669) c. művében foglalkozik a növények gyógyászati hasznával. Az Orvosborok c. külön fejezetben leírást ad „a borok elkészítéséről, mellyek különb-különb-féle navallyák ellen segítenek”. Ilyen pl. az ürmösbor előállításának és gyógyászati értékének ismertetése.

Juhász Máté (1696 vagy 1706 k.–1776) minorita rendi szerzetes Házi különös orvosságok (Kolozsvár, 1761) c. gyűjteményes művében említést tesz, sőt példát is hoz a bor felhasználásáról. „Nátha ellen Papirost kell Borban mártani, s azt törött szegfűvel meg-kell hinteni, s meg-kell hagyni száradni, s azzal magát füstölni…”

A bor gyógyító erejében Zircen különösen hittek, hisz 1742-ig abban a helységben nem volt patika, a betegeket somlói borral kínálták.

Évszázadokon át jelentős szerepet játszott a bor, különböző gyógyborok használatával is, s ezek a különféle hivatalos előíratokban, így a gyógynövénykönyvekben is megjelentek. A Londoni Gyógyszerkönyv (London pharmacopoea) első kiadása 1618-ban jelent meg, számos boralapú készítményt tartalmazott. A Magyar Gyógyszerkönyvben is hivatalosak voltak a gyógyborok, és a betegségek utáni lábadozási állapotban javasolt Vinum Tokajense Passum.

Forrás: Rendhagyó Szakácskönyv / Patikusok receptjei és borai / Galenus 2007

(Forrás: patikamagazin.hu)

 

 

 

Polgár Pincészet Villány

863 megtekintés