Belépés

Szavazás

Önnek melyik a kedvenc borra?
 

Képeink

Korosih.jpg

Miért egészséges a bor?


Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság, tartja a mondás az alkoholtartalmú italokról, hiszen a szervezet számára fontos anyagokat is tartalmazhatnak. A vörösbor napi 1-2 deciliter elfogyasztása nevezhető egészségesnek. A szőlő a legegészségesebb őszi gyümölcsünk, hiszen olyan létfontosságú nyomelemeket, ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, nátrium, a jód, a magnézium, kálium, a vas, vagy a foszfor. 100 gramm szőlőben 78 kalória van. Szőlőböjt kúra megújítja anyagcserénket, erősödik immunrendszerünk, megtisztulunk, felfrissülünk. B1, B2, A, E és C vitamint tartalmaz, folsavat és biotint. Magas rosttartalma kedvezően befolyásolja emésztésünket, megköti a méreganyagokat.

A szőlő növényi zsírsavakat, cseranyagokat és egyéb, a szépségipar számára is hasznos növényi savakat is tartalmaz. A szőlő húsában és magjában található polifenol vegyületek (kvercetin, resveratol) antioxidáns hatás mellett gyulladáscsökkentő hatással vannak szervezetünkre, amely segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, például érelmeszesedés, agyvérzés, szívinfarktus.

A szőlőmagban található OPC vegyületek kiválóan alkalmazhatóak a kozmetikában is. Jó antioxidáns, bőrpuhító, regeneráló, hidratáló hatású és lassítja a bőr öregedését, mivel képes megújítani az emberi test fontos építőelemeit a kollagénrostokat.

A szőlőmagolaj hatékony masszázsolaj, segíthet a terhességi csíkok eltüntetésében is.

A bor kultúráját a Római Birodalomnak köszönhetjük. A bukás után csak a kis kolostorokban maradtak meg a latin írók borreceptjei. A középkori szerzetesek viszont új tulajdonsággal ruházták fel a borokat, a gyógyítással. Szent Ágoston így elmélkedett a borról: „A bor az embert sokszor segíti. Erősíti a gyenge gyomrot, felfrissíti a lankadó erőt, gyógyítja a test és a lélek sebeit, elűz bánatot és szomorúságot, örömöt okoz és barátok között kedvet éleszt a beszélgetésre.”

A középkori emberek gyógyszere a bor lett, minden testi és lelki problémára alkalmazták, az álmatlanságtól az étvágytalanságon túl, a gyomor és szívbántalmakig. Az egyszerű gyógymódok alapeleme lett a bor, fűszerekkel, gyógynövényekkel kevertek. Már ekkor is itták forralva, de borogatásra is használták. Kényszerből is fogyasztották, mivel gyakran volt fertőző az ivóvíz. A bor a nagy járványok idején is igen kellendő volt, megpróbáltak a tiszta borral ellenállni a betegségeknek.

A Rajna vidéken a gyenge újszülötteket, mint például Goethe-ét forró borfürdőbe helyezték 1749-ben. A savas borokról tudták, hogy a gyomorbetegségek, bélbetegségek és az anyagcsere problémák legjobb kezelője.


A somlói gyógybornak vizelettisztító és általános gyógyító hatását felhasználták az étvágy javításához, a bélműködés fokozására és az idegállapot megőrzésére is. A régi gyógyszeres könyvek feljegyzéseiben olvashatjuk: - borzongás és meghűlés ellen is javallott, akár forralva is. Idősek és gyermekek egyaránt kaphattak az erősítő, vérképző nedűből. A legenda szerint, ha a férfi a nászéjszakán somlói bort iszik, garantált a fiú utód.

A borok élettani hatásait a polifenol tartalma okozza. A vörösbor négyszer annyit tartalmaz, mint a fehérbor, ezért a vörösbor fogyasztása a javasolt.

Franciaországi kutatások bebizonyították, hogy a bor mérsékelt élvezete (nőknek napi egy, férfiaknak két pohár) gátolja a rossz koleszterin (LDL) oxidációját, serkenti a jó koleszterin (HDL) termelődését, és lassítja az érfali lerakódások kialakulását. A bor az aszpirinhoz hasonlóan gátolja a vérrögök kialakulását, melyek a szívkoszorúérbe jutva elzáródást okozhatnak.

A mértékletes, de rendszeres borfogyasztás az agyvérzés kockázatát is csökkenti. A túlzott alkoholfogyasztás növeli a rák kialakulásának veszélyét, a mértékletes borivók viszont kisebb eséllyel szenvednek daganatos betegségekben.

A szénsavat tartalmazó borfélék, a habzóbor és a pezsgő további jó tulajdonságokkal rendelkeznek. A szénsavtartalom meggyorsítja a vér alkoholfelvételét, így javítja a vérkeringést.

Azoknál az idős embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak maximum napi 2 deciliter bort, ritkábban szenvednek szív- és érrendszeri megbetegedésekben.

Az egészséges életmód alapja az egészséges táplálkozás, melynek természetes kiegészítője az egészséges italok fogyasztása is. Számos kutatás és tudományos vizsgálat, pedig azt bizonyítja, hogy a tiszta víz mellett a legegészségesebb és legtermészetesebb ital a jó minőségű, természetes módon készített bor.

Szakértő: Csabai Csilla dietetikus

 

Forrás: http://www.biotechusa.hu/cikkek/index.php?option=com_content&view=article&id=59:miert-egeszseges-a-bor&catid=175:egeszseg-cikkeink&Itemid=105