Belépés

Szavazás

Önnek melyik a kedvenc borra?
 

Képeink

kossuth9.jpg
There are no translations available.

 

A bor - kis adagban gyógyszer

A bor gyógyító hatásáról már a Biblia is megemlékezik. Napjaink tudósai pedig sorra fedezik fel a bor pozitív hatását az emberi szervezetre. Persze, csak kis adagban! Mert a túlzott borfogyasztás már inkább árt, mint használ.

 

A napi 1-2 deciliter (főleg vörös) bor kedvező hatással van a szervezetre: azzal, tágítja a szív koszorúereit, és segítségével kivédhető akár az infarktus is, mert megakadályozza a vérrögök képződését, sőt, bizonyos esetekben oldja is ezeket.

 

Mára már az is bizonyított tény, hogy csökkenti az úgynevezett káros koleszterin (LDL) szintjét, miközben a jó koleszterint (HDL) növeli. A rendszeres, kis adagban fogyasztott bor erősíti az antioxidánsok csoportját. A mérsékelt borfogyasztással tehát megelőzhető a trombózis és az embólia kialakulása is.

Bár magas vérnyomás esetén az orvosok kifejezetten tiltják a borfogyasztást, de mára kiderült, hogy nem minden vérnyomásprobléma esetén jogos a tilalom.

 

Oldja a stresszt

Például akinek a túlfeszített idegállapota miatt, az állandó stressz következtében ugrik meg a vérnyomása, az kis mennyiségben ihat bort, hiszen a bor oldja az érfalakon lévő (érszűkítő, tehát vérnyomást növelő) meszesedést, és persze oldja a vérnyomást fokozó stresszt is!

A bor javítja a hangulatot, étkezés után fogyasztva pedig segíti az emésztést. Mivel a könnyű asztali bor alkoholtartalma nagyon alacsony, ezért nem kábít, viszont a kedvező élettani hatásuk épp úgy megvan, mint a testes boroknak.

 

A régi népi orvoslás a vérszegény nőknek rendszeres vörösbor-fogyasztást ír elő, a tudósok egyelőre nem tudták bebizonyítani, hogy a vörösborban lévő vas be tud-e épülni a szervezetbe, ugyanis a gyomorból nem nagyon szívódik fel a véráramba. A vérszegénység ellen maximum az miatt javasolható, hogy étvágyat csinál, és így valószínűleg a több táplálék révén jut a szervezet több vashoz, és képződik több vörösvérsejt.

 

Ma már azt is bebizonyították a kísérletek, hogy a bor nemcsak a szívbetegség ellen véd, hanem rákellenes hatása is van. A borban lévő flavonoidok stimulálják az immunrendszert, és jelentősen csökkenti a vesekőképződést.

Arra azért még ne számíts, hogy az orvosod receptre felírja a napi egy vagy két deci vörösbort, de azon se lepődj meg, ha a gyógynövény-boltokban már "borkapszulákat" kínálnak.

Forrás: http://www.astronet.hu/test-es-lelek/alternativ-kezelesek/a-bor-kis-adagban-gyogyszer-101863